Doskonałe, zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu danie, które może stanowić pożywne śniadanie lub słodki podwieczorek. Posmakuje dorosłym łasuchom, a dzieci będą za nim wprost przepadać.
Zobacz też: Carpaccio z buraka – wegetariański hit
Składniki:
– pół szklanki mleka roślinnego (sojowego, kokosowego lub ryżowego)
– 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 dojrzały banan
– 1-2 daktyle, by dodać budyniowi słodyczy
– 1 łyżka masła orzechowego
– garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Aby przygotować budyń, należy uprzednio zalać siemię lniane mlekiem roślinnym i pozostawić na kilkanaście godzin (lub na noc) w lodówce. Po namoczeniu siemię lniane nabierze konsystencji kleiku. Masło orzechowe należy zmiksować z bananem, a następnie dodać do mleka z siemieniem lnianym i wszystko raz jeszcze dokładnie rozdrobnić mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu. Aby dodać budyniowi słodyczy, można dodać do niego 1-2 daktyle. Dzięki temu uzyskamy słodki deser bez dodatku cukru. Do gotowego budyniu można dodać ulubione orzechy np. włoskie. Smacznego!
Warto wiedzieć:
Siemię lniane zaliczane jest do polskich tzw. superfoods ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy E, białka, potasu, cynku oraz innych dobroczynnych dla zdrowia substancji. Siemię lniane działa osłonowo na przewód pokarmowy, wspomaga walkę z zaparciami oraz wspomaga odchudzanie.
Przepis powstał na zlecenie portalu Joga-joga-pl, z którym współpracuję. Znajdziecie go również tutaj.



