Carpaccio z buraka – wegetariański hit!

Carpaccio z buraka to wyrafinowana wegetariańska przekąska, która może stanowić dodatek do innych dań lub wstępować solo. Zobaczcie, jak je zrobić.

Zapraszam na kolejną odsłonę buraczanego cyklu. Pan Burak wkracza na salony. Bryluje w wegetariańskich knajpach, dumnie pozuje do zdjęć na popularnych blogach kulinarnych i na dobre gości w domach zagorzałych roślinożerców.

Zobacz także: Smoothie z buraka – szybki przepis

W oryginale carpaccio przygotowywane jest z surowej wołowiny, cielęciny, dziczyzny lub ryby (łososia lub tuńczyka). Esencja tego dania tkwi w bardzo cienko pokrojonych plasterkach, skropionych oliwą i sokiem z cytryny. Najczęściej podaje się je na sałacie oraz z różnego rodzaju dodatkami np. serami.

Z powstaniem carpaccio wiąże się ciekawa historia. Pewnego słonecznego dnia 1950 roku w Wenecji niejaka hrabina Amalii Nani Mocenigo poprosiła właściciela Harry’s Bar, aby przygotował jej danie z surowego mięsa. Miało to być podyktowane zaleceniami lekarza hrabiny. Giuseppe Cipriani – pomysłowy właściciel lokalu – przyrządził danie z surowej wołowiny i nazwał je od nazwiska renesansowego weneckiego malarza Vittore Carpaccio, którego obrazy charakteryzują się unikatową kolorystyką i światłocieniem. Nowe danie przywodziło na myśl dzieła słynnego malarza, stąd nazwa.

Carpaccio ze słodkiego buraka podawane z aromatycznym kozim serem, prażonymi orzechami włoskimi oraz rukolą

Wegetariańskie carpaccio z buraka to wyszukane, a jednocześnie proste danie, które łączy w sobie różne odcienie smaków. Zapiekany burak zachwyca nieoczywistą słodyczą, która przełamana zostaje aromatycznym i słonym kozim serem. A całości smaku dodaje intensywna, nieco gorzkawa rukola i chrupiące, prażone orzechy włoskie. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, carpaccio jest bardzo przyjemne dla oka.

carpaccio z buraka - przepis

carpaccio z buraków

 Potrzebne składniki:

  • 1 duży buraka lub 2 mniejsze
  • odrobina koziego sera
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garście rukoli
  • oliwa z oliwek lub olej rydzowy lub olej z orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Buraki starannie myjemy, parzymy, zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni. W międzyczasie prażymy na patelni orzechy włoskie.

burak

Po upieczeniu buraków, pozostawiamy je do ostudzenia, a następnie obieramy ze skórki i cienko kroimy w plasterki. Pokrojone buraki układamy na rukoli, posypujemy odrobiną koziego sera, skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi. Gotowe!

carpaccio z buraków - przepis

A może masz ochotę na zdrowy koktajl? Zerknij tu: Green smoothie na 3 sposoby

wgetariańskie carpaccio z buraków

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
   •   polub profil fit-joga na Facebooku
   •   podejrzyj na Instagramie