Chipsy z buraka – wege przekąska

Zdrowe, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu – chipsy z buraka. Propozycja dla wszystkich, którzy lubią chrupać!

Pamiętacie jeszcze o wartościach odżywczych zawartych w niepozornym buraku? Dziś kulminacja buraczanego cyklu. Pan Burak zyskuje FIT-oblicze. Udowadniając, że chipsy nie muszą być tłuste, wypełnione chemią i mega niezdrowe. Pan Burak zaprasza na słodko-pikantną przekąskę!

Zobacz też inny wege przepis: Carpaccio z buraka – wegetariański hit!

chipsy z buraka - składniki

Chipsy ze słodkiego buraka serwowane w dwóch wariantach: ziołowym śródziemnomorskim oraz orientalnym marokańskim

Potrzebne składniki:

  • dwa duże buraki (na 2 blachy chipsów)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie do wariantu śródziemnomorskiego
  • słodka i pikantna papryka oraz przyprawa Ras el Hannout do wariantu marokańskiego

chipsy z buraka

Gotowe do pieczenia – wariant śródziemnomorski

chipsy buraczane

Gotowe do pieczenia – wariant marokański

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem oraz wybranymi dodatkowymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 150 stopni na około 45 minut. Często kontrolujemy proces pieczenia, ponieważ chipsy z buraka lubią się przypalać.

 chipsy z buraka - przepis

Wolisz coś zielonego? Zajrzyj tutaj: Green smoothie na 3 sposoby

 zdrowe chipsy z burakaGotowe! Uważajcie, by ich nie przypalić w trakcie pieczenia. Smacznego!

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
   •   polub profil fit-joga na Facebooku
   •   podejrzyj na Instagramie