Czarnuszka – właściwości i zastosowanie

Niepozorne zioło o dużym potencjale prozdrowotnym. Dowiedz się, jakie są właściwości i zastosowanie czarnuszki!

Z tego tekstu dowiesz się:

  •  skąd pochodzi czarnuszka,
  • jakie są wartości odżywcze czarnuszki,
  • jakie jest zastosowanie kulinarne czarnuszki,
  • jakie są właściwości lecznicze czarnuszki,
  • jak stosować czarnuszkę.

czarnuszka

czarnuszka

Niegdyś zapomniana, dziś znów wraca do łask, jako roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Czarnuszka, czyli inaczej Nigella stavia pochodzi z zachodniej Azji, gdzie rośnie zarówno na dziko jak i w uprawach. Popularna jest także w Egipcie, w Indiach oraz na Bliskim Wschodzie. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus”, czyli czarny. W takim właśnie kolorze są cenione w kulinariach i ziołolecznictwie nasiona rośliny. Doskonale znana była już w starożytności. Wspominana jest w Biblii, była wykorzystywana przez starożytnych zielarzy z Azji, a w antyczny Rzymie stosowano ją w kulinariach. Mawiało się nawet, że „czarnuszka wyleczy wszystko prócz śmierci”.

Czarnuszka to roślina jednoroczna, mało wymagająca i niezwykle łatwa w uprawie. Doskonale odnajdzie się w przydomowym ogródku, na działce lub nawet na balkonie. Niebieskie lub białe kwiaty cieszą oko w okresie kwitnienia rośliny (lipiec-sierpień), a następnie przekształcają się w torebki nasienne, które kryją cenne ziarenka. Ze względu na swoją dekoracyjność, suszoną czarnuszkę często wykorzystuje się również w jesiennych bukietach.

czarnuszka - zioło

Nasionka czarnuszki mają postać małych, czarnych matowych ziarenek. Są bezwonne, lecz po roztarciu wydzielają ziołowy aromat odrobinę przypominający oregano. Mają gorzkawy smak z wyczuwalną pieprzową nutą. Zawierają m.in. następujące składniki odżywcze: nienasycone kwasy tłuszczowe, estry, aminokwasy, witaminy i minerały (w tym żelazo i wapń).

W celach kulinarnych w Polsce czarnuszkę, która bywa nazywana czarnym kminkiem stosuje się jako dodatek do pieczywa, posypka do kanapek lub po prostu jako przyprawa, np. substytut pieprzu, od którego jest łagodniejsza w smaku. W kuchni indyjskiej i bliskowschodniej ma ona znacznie szersze zastosowanie. Używa się jej do curry, potraw z jagnięciny, zup i sosów. Nasiona czarnuszki wykorzystuje się również do produkcji oleju, który dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli oraz olejku eterycznego ma doskonałe wartości odżywcze oraz świetnie służy zdrowiu.

Czarnuszka ma działanie prozdrowotne. Przypisuje się jej właściwości wzmacniania organizmu, poprawy odporności, działanie żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne oraz rozkurczające mięśnie gładkie. Polecana jest jako środek wspomagający laktację oraz regulujący menstruację. Zewnętrznie może być stosowana w postaci naparu przy trądziku, grzybicy oraz atopowym zapaleniu skóry.

 Jak wykorzystać właściwości czarnuszki w domowym zaciszu?

 Jako dodatek do potraw

 Zebrane i zasuszone nasiona czarnuszki można wykorzystać na kilka sposobów. Najprostszym z nich jest posypywanie nasionkami kanapek, zastosowanie ich jako dodatek do sosów sałatkowych na bazie oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Polecam stosowanie ich dodatku do domowego pieczywa.

W postaci naparu

Można również przygotować napar z czarnuszki. W tym celu nasiona czarnuszki należy rozdrobnić w moździerzu, zalać ciepłą wodą, odczekać aż się zaparzy (około 15 minut) i przefiltrować. Taki napar ma właściwości przeciwbólowe, wspomagające leczenie przeziębienia oraz wspomagające prace układu trawiennego. Najlepiej pić go dwa razy dziennie.

 W formie naturalnego kosmetyku

Czarnuszka przyniesie ulgę również w przypadku wielu dolegliwości skórnych. Czarnuszka wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne. Dlatego wspominany wyżej napar świetnie sprawdzi się jako naturalny, domowy tonik na przykład do cery trądzikowej. Może być stosowany również jako płukanka do skóry głowy, gdy doskwiera nam łupież, skóra nadmiernie się przetłuszcza, jest podrażniona lub swędzi. Warto także spróbować wykorzystać rozdrobione nasiona czarnuszki jako bazę peelingu. Po zalaniu wrzątkiem, odczekaniu kilku minut, dodaniu odrobiny miodu lub żelu do mycia twarzy, mamy delikatny kosmetyk, który łagodnie złuszczy zrogowaciały naskórek.

Macie inne pomysły na zastosowanie czarnuszki? Chętnie poczytam!

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
   •   polub profil fit-joga na Facebooku
   •   podejrzyj na Instagramie