Green smoothies, czyli smaczne, zielone koktajle to prawdziwa eksplozja zdrowia w pysznej formie! Bogactwo witamin i minerałów z zielonych (i nie tylko) owoców i warzyw sprawia, że są one coraz popularniejsze wśród wszystkich, którym zdrowa dieta leży na sercu. Oto 3 propozycje, jak przygotować pyszne, zielone koktajle.
Zielone równa się zdrowe, tym bardziej jeśli podane na surowo, bez obróbki termicznej. Wtedy mamy gwarancję, że „zielenina” zachowuje pełnię witamin i minerałów. Sałatki są w porządku, lecz szybko się nudzą. Dziś propozycja „sałatek w płynie”, czyli pysznych i zdrowych zielonych koktajli.
Moda na green smoothies przyszła do nas oczywiście zza oceanu, gdzie kult zdrowej, szczupłej sylwetki ma się dobrze i nic nie wskazuje na to, aby coś się miało w tym temacie zmienić. Zielone koktajle stały się hitem dzięki gwiazdom ekrany i celebrytom (ze szczycącymi się wspaniałymi figurami aniołkami Victoria’s Secret na czele!), którzy zachwalają ją je jako nieodzowny element diety. I dobrze! Nie ma lepszego sposobu na dostarczenie organizmowi bogactwa witamin i minerałów niż świeże warzywa i owoce.
Zielone koktajle są doskonałe jako:
- Zdrowa przekąska między posiłkami. W zależności od tego, jakich składników użyjemy mogą mieć bardziej płynną lub bardziej stałą, sycącą konsystencję (np. z bananem czy brokułem).
- Lekki posiłek w upalne, letnie dni, gdy apetyt nam nie dopisuje, a jednak jeść trzeba. Wcześniej przygotowany koktajl, można przechowywać w lodówce i sięgać po niego w dowolnej chwili. Nie tylko dostarczy organizmowi energii do działania, ale także orzeźwi i ochłodzi, gdy z nieba leje się żar.
- Dietetyczna kolacja. Pamiętajmy, że będąc na diecie, nie warto całkowicie rezygnować z kolacji, ponieważ dietetycy radzą, by spożywać 5 niedużych posiłków w ciągu dnia. Zielony koktajl może być jednym z nich!
W przygotowywaniu zielonych koktajli ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia! Składniki można łączyć w dowolny sposób, w zależności od preferencji smakowych i… zawartości lodówki. :) Świetnie sprawdzają się zarówno koktajle typowo warzywne, które można doprawić ulubionymi przyprawami (np. bazylią czy ziołami prowansalskimi), jak i połączenia owocowo-warzywne.
Zobacz też: Smoothie z buraka – szybki przepis
Jeśli zależy nam na bardziej płynnej konsystencji, koktajle możemy również rozcieńczać wodą lub ulubionym sokiem (najlepiej dobrej jakości i bez dodatku cukru). Latem świetne będą z kostkami lodu!
Oto 3 propozycje łatwych do wykonania, zdrowych i smacznych zielonych koktajli:
Szczawiowo-brokułowy przysmak z odrobiną banana i orzeźwiającą nutką ogórka
Arbuzowo-ogórkowa bryza z odświeżającym akcentem cytrynowo-bazyliowym
Aksamitne awokado+soczysty granat w towarzystwie brokuła i pietruszki



