Kiełki – wartości odżywcze i zasady hodowli

Wiosna to dobry czas, by zadbać o swoją dietę. Jak w łatwy i bardzo przyjemny sposób wprowadzić do niej więcej witamin i minerałów? Warto sięgnąć po kiełki. Najlepiej takie z własnej hodowli.

Z tego tekstu dowiesz się:

  • jakie są wartości odżywcze kiełków,
  • jak wykorzystywać kiełki w kuchni,
  • jak hodować kiełki w kiełkownicy i bez niej,
  • jakie rodzaje kiełków można hodować,
  • jak wygląda moja mała plantacja kiełkujących roślinek.

kiełki w diecie

Wiosną, gdy dopada na przesilenie, chętnie sięgamy po suplementy diety, które mają wzmocnić naszą odporność i dodać wigoru na nową porę roku. Zanim jednak udamy się do apteki po kolejną fiolkę kolorowych tabletek, postawmy na ich zielony substytut – kiełki.

Kiełkujące nasionka zwykle kojarzymy z dobrze znaną rzeżuchą, którą tradycyjnie wysiewamy w okresie Wielkanocy. Własną, urozmaiconą hodowlę można jednak prowadzić w domu przez cały rok. Dlaczego warto to robić?

Wartości odżywcze kiełków
Dobrze znane wegetarianom kiełki, powoli podbijają serca wszystkich. I bardzo dobrze! Są one doskonałym źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Nasionka skrywają w sobie bogactwo składników odżywczych, które roślina zgromadziła w nich, by móc rosnąć. Świeże kiełki zawierają wartościowe białko roślinne, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, enzymy oraz w zależności od rośliny – różne witaminy (np. A, B, C, E, H, K) i minerały (np. fosfor, miedź, potas, żelazo, mangan, magnez). Regularne spożywanie kiełków doskonale uzupełnia i urozmaica naszą dietę, dostarczając przy tym organizmowi wiele korzyści, jak chociażby wzmocnienie odporności, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wyregulowanie trawienia, poprawa stanu skóry, włosów i paznokci, a nawet działanie antynowotworowe.

 kiełki - mieszanka chińskaNasiona na kiełki – mieszanka chińska

Kiełki w kuchni – pomysły
Kiełki mają wiele różnorodnych zastosować w kulinariach. Możemy je podawać w surówkach, sałatkach, koktajlach warzywno-owocowych, na kanapkach, wymieszane z twarożkiem, z jajkami, jako zdrową przekąskę między posiłkami lub dodatek do zup, sosów, posypkę do ryżu, ziemniaków, makaronu. Jako wykończenie wielu dań ciepłych, zapiekanek, tart czy wytrawnych naleśników. Pamiętajmy jednak, by zawsze dodawać je na surowo lub pod koniec gotowania, by nie straciły swoich wartości odżywczych.

Kiełki różnych roślin różnią się między sobą walorami smakowymi. Niektóre mają ostry, wyrazisty smak (np. dobrze znana rzeżucha), inne są delikatne i słodkie (np. gryka), a jeszcze inne – kwaskowate (np. fasola Mung). Warto testować różne smaki, by móc dopasowywać je do różnych dań.

Hodowla kiełków w kiełkownicy i bez niej
Domowa uprawa kiełków jest niezwykle prosta i mało absorbująca. Można ją prowadzić na dwa sposoby: z użyciem kiełkownicy lub bez niej. Oto instrukcja, jak to zrobić:

1. Kiełkownica
Jeśli lubimy gadżety i podchodzimy do sprawy kiełków „profesjonalnie”, możemy zaopatrzyć się w kiełkownicę. Jest to wydatek rzędu około 35 złotych i świetnie sprawdza się, jeśli jednocześnie chcemy hodować kilka rodzajów kiełków. Kiełkownica składa się z trzech szalek, zbiorniczka na wodę oraz pokrywkę która gwarantuje wilgotne wilgotny i ciepły mikroklimat.

kiełkownica

Jak wysiać kiełki w kiełkownicy?

Kiełkownicę należy ustawić na równej, płaskiej powierzchni, a także zadbać, by syfony, odprowadzające wodę, były dokładnie osadzone na rurkach odpływowych. Do każdej z szalek wysiewamy wybrane rodzaje nasionek, dbając przy tym, by nasionka były rozłożone dość luźno, co zapewni im swobodne kiełkowanie. Pamiętajmy, by szalki z wysianymi nasionkami ustawić tak, by syfony umieszczone były naprzemienne. Do najwyżej szalki wylewamy wodę. Musi być jej tyle, aby został przykrywy cały syfon. Wówczas woda zacznie spływać do szalek poniżej. Kiełkownicę przykrywamy pokrywką i czekamy, aż cała woda spłynie do dolnego zbiorniczka. Zgromadzoną wodę można wykorzystać po podlewania kwiatów lub wylać. Kiełki nawadniamy w ten sposób 2-3 razy dziennie. Po około 2-3 dniach, w zależności od rośliny, kiełki będą gotowe do spożycia.

Jak wysiać kiełki, gdy nie mamy kiełkownicy?

Jeśli nie mamy kiełkownicy, kiełki możemy wysiać również starym, sprawdzonym sposobem – w słoiku, na talerzu lub w misce, na ligninie, wacie lub gazie. Wówczas układamy gazę na naczyniu, rozkładamy na niej nasionka, a następnie nawadniamy. Nawadnianie powtarzamy 2-3 razy dziennie lub częściej w zależności od wilgotności w pomieszczeniu. Ponieważ w tej metodzie hodowli zwykle nie korzystamy z pokrywki, należy zadbać, aby kiełki nie wysychały.

Jakie rodzaje kiełków można hodować?
W sklepach ogrodniczych, a nawet supermarketach można kupić różne rodzaje nasionek przeznaczonych do domowej hodowli. W zależności od preferencji smakowych oraz pożądanych wartości odżywczych, możemy zdecydować się na:

  • kiełki grochu – bogate w błonnik, witaminy A, C, E, PP oraz z grupy B, a także magnez, cynk, żelazo, sole wapnia, kwas foliowy oraz lizynę (substancję rozpuszczającą złogi cholesterolu);
  • kiełki słonecznika – zawierają fosfor, wapń, magnez, potas, miedź, cynk oraz żelazo, a także witaminę D oraz duże ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • kiełki buraka – źródło błonnika, enzymów, regulujących pracę przewodu pokarmowego;
  • kiełki rzodkiewki – zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich kiełków;
    kiełki brokuła – źródło sulforanu – substancji antyrakowej;
  • kiełki soi – doskonałe, jeśli zależy nam na uzupełnieniu witamin A, B, C, K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu;
  • kiełki różnych odmian fasoli – rewelacyjne źródło cennego białka roślinnego;
  • kiełki szczypiorku – mające sporo witaminy C, a także działanie bakteriobójcze;
  • kiełki rzeżuchy, pszenicy, żyta, owsa, soczewicy, gorczycy, siemienia lnianego, dyni, kukurydzy, kapusty i inne.

Moja hodowla
Kiełki od wielu lat goszczą w moim domu, a kiełkownica jest obecnie stałym elementem wystroju kuchni. Zaczęło się do rzeżuchy uprawianej na wacie, by przejść do etapu testowania różnych rodzajów nasionek. Od czasu do czasu kupuję również gotowe kiełki w sklepie, lecz przyznam, że znacznie większą frajdę sprawia mi własna uprawa.

Zobaczcie kolejne etapy kiełkowania mojego ostatniego wysiewu:

kiełkownica do uprawy kiełków

 Wysiane! Czekamy, aż zaczną kiełkować!

kiełkiKiełkujące nasionka z mieszanki chińskiej po 48 godzinach

kiełkujący słonecznikKiełkujące nasionka słonecznika po 48 godzinach

kiełkujący burakKiełkujące nasionka buraka po 48 godzinach

Udanych zbiorów!

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
   •   polub profil fit-joga na Facebooku
   •   podejrzyj na Instagramie