Lekka sałatka z kuskusem i pietruszką

Pyszna, szybka i zdrowa sałatka, która doskonale sprawdzi się w leniwe popołudnia. Doskonała na piknik lub przyjęcie w plenerze. Bazą jest orientalny kuskus, który w połączeniu z polską pietruszką, śródziemnomorską bazylią i orzeźwiającym sokiem z cytryny tworzy smaczny miks kulturowo-kulinarny.

Potrzebne składniki

– 250 g kuskusu

– 3 dojrzałe pomidory

– 3 ogórki gruntowe

– pęczek pietruszki

– kilka listków bazylii

– garść pestek słonecznika

– pół cytryny

– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

Zobacz też: Carpaccio z buraka – wegetariański hit!

Jak zrobić sałatkę z kuskusem?

Składniki na sałatkę z kuskusem

Sposób przygotowania:

Kuskus należy zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i pozostawić, by napęczniał (maksymalnie 10 minut). W tym czasie należy podprażyć na rozgrzanej patelni słonecznik. Pomidory, ogórki, pietruszkę i bazylię posiekać. Do oliwy dodać sok z wyciśniętej cytryny, sól i pieprz do smaku. Można również dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wystygnięciu kuskusu, dodać do niego wszystkie składniki i wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na około godzinę, by się schłodziła. Będzie idealna w upalny dzień. Smacznego!

Przepis powstał na zlecenie portalu Joga-joga-pl, z którym współpracuję. Znajdziecie go również tutaj.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
   •   polub profil fit-joga na Facebooku
   •   podejrzyj na Instagramie


  • rgz

    Brzmi ciekawie… Ale ja chyba spróbuję użyć koperku zamiast pietruszki. Nie przepadam za jej metalicznym posmakiem. ;)

    • Koperek też jest super! :) Ja w lubię świeży smak pietruszki, który moim zdaniem idealnie wpasowuje się w wiele letnich przepisów. Ale do tego akurat koperek też będzie świetnie pasował. Smacznego! :)