Pyszna, szybka i zdrowa sałatka, która doskonale sprawdzi się w leniwe popołudnia. Doskonała na piknik lub przyjęcie w plenerze. Bazą jest orientalny kuskus, który w połączeniu z polską pietruszką, śródziemnomorską bazylią i orzeźwiającym sokiem z cytryny tworzy smaczny miks kulturowo-kulinarny.
Potrzebne składniki
– 250 g kuskusu
– 3 dojrzałe pomidory
– 3 ogórki gruntowe
– pęczek pietruszki
– kilka listków bazylii
– garść pestek słonecznika
– pół cytryny
– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Zobacz też: Carpaccio z buraka – wegetariański hit!
Sposób przygotowania:
Kuskus należy zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i pozostawić, by napęczniał (maksymalnie 10 minut). W tym czasie należy podprażyć na rozgrzanej patelni słonecznik. Pomidory, ogórki, pietruszkę i bazylię posiekać. Do oliwy dodać sok z wyciśniętej cytryny, sól i pieprz do smaku. Można również dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wystygnięciu kuskusu, dodać do niego wszystkie składniki i wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na około godzinę, by się schłodziła. Będzie idealna w upalny dzień. Smacznego!
Przepis powstał na zlecenie portalu Joga-joga-pl, z którym współpracuję. Znajdziecie go również tutaj.



