Mango lassi – łyk indyjskiego orzeźwienia

Egzotyczne, soczyste mango w połączeniu z pożywnym jogurtem i szczyptą orientalnych przypraw to idealna propozycja na upalne dni. Mango lassi doskonale chłodzi, lekko syci oraz… pozwala na smakową podróż do odległych zakątków Indii. 

Polecam: Nana ice cream – przepis na wegańskie lody bananowe

 Jak zrobić mango lassi? Przepis na napój z mango jest niezwykle prosty i szybki. Po zaopatrzeniu się  składniki, przygotowanie lassi zajmie zaledwie kilka minut. Warto! To napój, który świetnie nadaje się na lato. W gorący dzień może stać się pożywnym drugim śniadaniem, podwieczorkiem lub lekką przekąską pomiędzy głównymi posiłkami. Istnieją różne wersje lassi, jednak ta z mango jest najbardziej tradycyjna i… najsmaczniejsza!

W tradycji indyjskiej mango lassi było napojem lekko słonym, jednak to emigracji do kultury zachodu, zyskał słodki smak, który lubią nie tylko dorośli amatorzy smaków z nutką orientu w tle, ale również dzieci. Przepis na mango lassi łatwo zapamiętać, a jego przygotowywanie  szybko staje się nawykiem w czasie upalnych dni.

Składniki:

– 1 dojrzałe mango

– 250 ml jogurtu naturalnego (zalecany jest jogurt typu greckiego)

– 3/4 szklanki chłodnej wody (lub kostek lodu)

– łyżka miodu, cukru trzcinowego lub syropu z agawy (można pominąć, szczególnie jeśli mango jest dojrzałe i bardzo słodkie)

– szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)

 

Zobacz także: Smoothie z buraka – szybki przepis

Sposób przygotowania:

Przygotowanie mango lassi należy rozpocząć od obrania mango ze skórki, usunięcia pestki oraz pokrojenia owocu w drobne kawałki oraz wrzuceniu do blendera. Do mango dodajemy jogurt, wodę i/lub kostki lodu oraz cukier i kardamon. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i pięknego, pomarańczowego koloru. Gotowy napój z mango najlepiej wstawić do lodówki na około godzinę i podawać mocno schłodzony, np. z listkiem świeżej mięty.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
   •   polub profil fit-joga na Facebooku
   •   podejrzyj na Instagramie


  • W Barcelonie zaczęły się upały, więc taki koktajl w sam raz na orzeźwienie!

    • Dokładnie tak! Zazdroszczę Barcelony. <3 Byłam parę lat temu i miasto mnie urzekło. A może jest jakiś hiszpański odpowiednik mango lassi? :)

  • Wygląda bardzo zachęcająco, ale narobiłaś mi ochoty! :)

  • Ja właśnie uwielbiam słone lassi <3 Ale mangowe też jest dobre :D

    • O! A ja nigdy nie próbowałam słonego! Masz na nie jakiś patent? Po prostu dodajesz sól? A może przygotowujesz jakoś inaczej? :)

      • Prawdę mówiąc do tej pory piłam je tylko w knajpach :( Ale przez to że pytasz, chyba się zmotywuję i pokombinuję z nim w domu! :)

        • Ha! :) Ja też posmakowałam mango lassi do tej pory piłam głównie w knajpach, ale od niedawna robię też w domu. :)

  • Nigdy nie próbowałam, zapowiada się mega apetycznie :)

    • Spróbuj koniecznie! W upalny dzień, nie ma nic lepszego. ;) Daj znać, jak smakowało. :)

  • Uwielbiam mango lassi! :)

    • Ja też! Robisz tak, jak ja czy masz jakiś inny przepis? :)

      • Najczęściej pije w restauracjach indyjskich bądź na jakiś eventach gdzie są hindusi. A tak to robi mój mąż czasami. Zapytałam się go w jaki sposób i powiedział, że wykorzystuje tylko jedno mango pokrojone w kostkę, jogurt grecki, łyżkę miodu i dwie szczypty kardamonu. Tak więc praktycznie podobnie, ale małe różnice są. :D

  • Karolina Jarosz Bąbel

    bierę w ciemno ;) haha A swoją droga świetna hodowla ananasa ;)

    • Polecam i dziękuję! <3 Ten ananas poprawia mi humor codziennie rano, gdy go widzę. ;)))

  • natasza c

    Ostatnio bardzo polubilam mango…a najbardziej koktajle z mango i truskawkami:)

    • Ja też polubiłam mango na maksa! :) A jak robisz te koktajle? Zdradź przepis! :)

  • Wygląda pysznie! :D A jaki ananas czadowy, wow! :D

    • Dzięki! :) Przede wszystkim smakuje pysznie, a ananas to moje małe „dzieciątko”. ;) :D

  • Uwielbiam mango lassi i też dodaję zawsze kardamonu :) Za to znajoma Hinduska dodaje wody różanej i szczyptę szafranu :D

    • Brzmi cudownie!!! <3 Muszę wypróbować ten wariant. Dziękuję za podrzucenie inspiracji! :)

  • Bardzo ciekawa propozycja. Takiego koktajlu nie miałam przyjemności jeszcze spróbować. Myślę, że warto nadrobić zaległości. :)
    ps. Ananas rewelacyjny! ;)

  • Danuta Brzezińska

    Lubię mango, ale zawsze je zjadałam od razu. A tu takie sposoby na urozmaicenie.

  • Wspaniały kolorek! Chętnie wypróbuję!

  • Jud

    Zrobiło się tak gorąco, że z chęcią ochłodziłabym się takim mango lassi :)

  • Karolina Jarosz Bąbel

    od dłuższego czasu natykam się na ten przepis to chyba znak aby spróbować :-)

  • Uwielbiam! Robię na mleku roślinnym i jest cudne <3

  • Choć wygląda kusząco, niestety nie lubię mango :/ Ale zajrzę też do polecanego przepisu na lody bananowe, może to coś dla mnie ;)

  • Przepis rewelacyjny. Chętnie skorzystam z takiego rarytasu. :-)

  • Kamila Kuźma

    Wygląda bardzo apetycznie :) Będę musiała wypróbować ten przepis, może uda mi się przekonać rodzinkę do mango ;)

  • Lubię mango, choć w naszej strefie trudno trafić na takie pachnące mango mango. Prezentuje się przesmacznie!