Zupa tajska to jedno z tych dań, które posiada wiele wariantów. Istnieje mnóstwo przepisów na wyśmienite warianty tej egzotycznej zupy. Ten, który znajdziecie poniżej wyróżnia się doborem składników. Oprócz nieodzownego mleka kokosowego w zupie znalazł się również szpinak, makaron ryżowy oraz polski akcent w postaci… ziemniaków!
Szybka w przygotowaniu zupa tajska jest sycąca, pożywna i ma niepowtarzalny smak. A wszystko za sprawą połączeniu orientalnych składników, takich jak mleko kokosowe, imbir i chilli z doskonale znanym nam smakiem pora oraz ziemniaków. Całość uzupełnia lekki makaron ryżowy. Co jest potrzebne, żeby ugotować zupę tajską? Poniżej lista składników.
Zobacz też: Budyń z siemienia lnianego
Składniki na zupę tajską z mlekiem kokosowym i szpinakiem
– puszka mleka kokosowego
– opakowanie świeżego szpinaku
– 1 por
– 3 średniej wielkości ziemniaki
– 100 g makaronu ryżowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 cm świeżego imbiru
– olej kokosowy
– 0,5 l wody
– przyprawy: kurkuma, kozieradka, kumin, chilli, sól i pieprz.
Przeczytaj: Nana ice cream – przepis na wegańskie lody bananowe
Jak przygotować zupę tajską ze szpinakiem?
Ziemniaki należy należy drobno pokroić w kostkę. Por – w półplasterki. W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany (lub również przeciśnięte przez praskę) imbir. Dodać warzywa i podsmażyć przez około 7 minut. Następnie dodać resztę przypraw i mleko kokosowe. Gotować przez około 10 minut do zmięknięcia ziemniaków. Dodać wodę i szpinak. Całość doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie przygotować makaron ryżowy według opisu na opakowaniu. Zupę tajską podawać z makaronem. Smacznego.



